Działania towarzyszące POPŹ - marzec 2017
W dniu 23 marca br w budynku Ochotniczej Straży Pożarnej w Debrznie (ul. Miła) odbyły się praktyczne warsztaty kulinarne. Warsztaty przeprowadzone zostały w dwóch grupach od godziny 10.00-12.00 i od 12.30 do 14.30. Uczestniczyło w nich ok 30 osób, które obecnie korzystają z pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2016.
W warsztatach udział był i jest bezpłatny. W trakcie warsztatów kulinarnych główny nacisk został położony na przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej przygotowania potraw. Podczas spotkania uczestnicy mogli przygotować potrawy z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej. Ponadto omówione i poruszone zostały następujące kwestie tj. efektywnego wykorzystania produktów, przygotowania smacznego i pożywnego posiłku.