Podsumowanie POPŻ 2018
Podsumowanie
Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Podprogram 2018
Ośrodek Pomocy Społecznej w Debrznie przy współpracy z Bankiem Żywności w Chojnicach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień
2018 – czerwiec 2019.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Miło nam poinformować, że 910 osób potrzebujących otrzymało od nas pomoc żywnościową w ramach programu, w tym 464 kobiety i 446 mężczyzn.
Rozdysponowaliśmy łącznie 44,32 ton przekazanej żywności, która trafiła do osób w trudnej sytuacji życiowej, co stanowi aż 11 700 paczek żywnościowych.
W ramach Podprogramu 2018 dla 89 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono cztery cykle warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących obejmujące tematykę: ekonomiczną, żywieniową, kulinarną oraz niemarnowania żywności.
Dyrektor
Ośrodka Pomocy Społecznej